Låtskrivning

Minneslista

Alla som deltar i skapandet av musik får upphovsrätt till den. Detta gäller t.ex. kompositören, textförfattaren och arrangören.

 1. ATT KOMPONERA 

  Om du vill lägga till en bit av ett annat verk till din egen låt, behöver du alltid tillstånd av upphovspersonen till det verket och i vissa fall även av personer som framfört verket (om det handlar om en tidigare inspelad låt). Du kan få tillstånd och hjälp av upphovsrättsorganisationerna Stim, Sami och Ifpi.

  Kontrollera användningsrättigheterna till musikprov (sample) i program för musikskapande (t.ex. Garage Band, Ableton Live och Logic Pro X) och användningsvillkoren för programmen.

 2. ATT SKRIVA SÅNGTEXTER 

  Om du vill använda en text (t.ex. en dikt) eller översätta färdiga låttexter till ett annat språk, behöver du tillstånd från den ursprungliga textförfattaren. Kontakta Stim för att skaffa tillstånd.

 3. ATT ARRANGERA 

  Om du vill skapa ett nytt arrangemang av någon annans låt, behöver du tillstånd från kompositören. För att översätta en låttext behöver du tillstånd av den ursprungliga textförfattaren. Kontakta Stim för att skaffa tillstånd.

 4. ATT LADDA UPP ETT MUSIKSTYCKE PÅ NÄTET 

  Kom ihåg att be om tillstånd för publicering från alla som varit med om att skapa och framföra en låt.

 5. ATT GÖRA EN MUSIKVIDEO 

  Om du gör en musikvideo som du vill publicera på nätet, be upphovspersonerna på förhand om tillstånd att använda bilderna och musiken. Be om tillstånd också från de personer som framfört låten om du använder inspelad musik. Om det förekommer personer i din video, är det bra om du även ber dem om lov före publiceringen.