Artistspelet

13

Jami har just gett ut sitt första album och ska på turné. Både försäljningen av skivan och biljetter till konserterna är mycket viktiga för att Jami ska lyckas. Musik är nämligen Jamis arbete och enda sätt att tjäna pengar.

Spela spelet och se hur dina val hjälper Jami att lyckas.

Spelet är slut. Jami har inte råd att göra mer än en musikdemo, även om också en demo kan leda till något bättre. Dina val hjälpte inte Jami att lyckas särskilt bra. Kom ihåg att en artist behöver tjäna pengar på sin musik och att det här är något som du genom dina val kan påverka. Att köpa en skiva eller låtar på nätet, lyssna på musik på radion eller köpa en dvd med en inspelning från en konsert stödjer artisternas möjlighet att kunna leva på sin musik. Att kopiera musik och dela på nätet däremot hjälper inte alls en musiker ‒ tvärtom! Musik är en källa till glädje för alla, därför ska vi ta väl hand om våra musikskapare!

Spelet är slut. Jami har inte råd att göra mer än en singel som han själv måste ge ut. Genom dina val fick Jami i alla fall en bra lön för en konsert, men delningen av musiken på nätet försämrar Jamis chanser att lyckas. Kom ihåg att en musiker försöker leva på att kunna sälja skivor, få betalt för sina konserter och för att hens musik spelas t.ex. på tv eller radio. Vi ska tillsammans se till att musikskapare får betalt och kan fortsätta skapa ny musik.

Spelet är slut. Yes, Jamis skiva sålde guld! Du gjorde bra val som hjälpte Jami till framgång! Det är viktigt att förstå vad en musikskapare lön består av. Att till exempel lyssna på musik på radio är en bra grej för musikskapare eftersom upphovsrättsorganisationer betalar ut ersättningar åt dem för det. Att kopiera och dela låtar på nätet däremot ger inte artisten några pengar alls.

Spelet är slut och dina val ledde till att Jami gjorde stor succé! Skivan sålde platina! Det är jättebra att du förstår hur musikskapare kan tjäna pengar på sin musik och att du genom dina egna val hjälper dem. Ju bättre en musiker mår, desto bättre musik skapar hen. Även konserterna och gigen blir då ännu bättre. Fortsätt på samma sätt!